Jump to main page content
Loading...

Project sheet

Name

Centro Tecnológico Industrial ETPM

Total project amount

1,6 million €

Amount paid

0 €

Non-refundable funding

1,6 million €

Loan funding

0 €

Start date

01.01.2022

Expected end date

31.12.2025

Dimension

Resilience

Component

Qualifications and Skills

Investment

Modernising education and vocational training services and establishments

Operation code

01/C06-i01.01/2022.P3985

Summary

Os Centros Tecnológicos Industrial, Digital e das Energias Renováveis destinam-se a todos os cursos que compõem as ofertas formativas atuais destas tipologias, nomeadamente de Cozinha/Pastelaria, de Restaurante/Bar, de Produção Agropecuária e de Soldadura (no Industrial) e de Comunicação e Serviço Digital (2022/25 e 2021/24) e de Comunicação-Marketing, Relações Públicas e Publicidade (2023/26) (no Digital) e de Instalador de Sistemas Solares Fotovoltaicos (Energias Renováveis). Todos os investimentos propostos estão dentro dos parâmetros de elegibilidade e as estimativas orçamentais foram devidamente aprovadas pelo Conselho Diretivo da Escola. O investimento estimado no montante total de 1,7 milhões de euros, sem IVA, está planeado de forma a se investir 955 mil euros na aquisição de equipamentos, 563 mil euros no apetrechamento e requalificação de espaços e oficinas, diretamente relacionados com a prática educativa e formativa e 182 mil euros na modernização da infraestrutura tecnológica, diretamente relacionada com a instalação e funcionamento dos equipamentos destinados à prática educativa e formativa. A Escola pretende requalificar e apetrechar 12 Laboratórios de Aprendizagem de 45 m2 cada e criar 1 Laboratórios de Trabalho Colaborativo com 90 m2 e 8 Espaços Colaborativos de Aprendizagem a instalar em zonas comuns dos edifícios em áreas, que serão remodeladas e equipadas com o equipamento proposto. Estes espaços serão utilizados para todos os cursos no âmbito do CTE Industrial. Para usufruto do curso de Técnico Cozinha/Pastelaria, a ETPM pretende requalificar e apetrechar 1 Laboratório de Cozinha/Pastelaria 1 com 140 m2, adquirir 1 veículo automóvel adaptado para cozinha móvel (Laboratório de Restauração Móvel) e a criar 2 novos espaços em áreas que serão remodeladas. Destes espaços, um será o Showcooking LAB com 60 m2, junto ao Laboratório de Restaurante/Bar, a que acrescem armazéns de frio e de secos num total de 30 m2, bem como uma zona técnica para gestão dos resíduos e limpeza e o outro será o Laboratório de Pastelaria/Padaria com 125 m2 e apetrechado com o equipamento a adquirir. Este Laboratório contempla ainda espaço para 2 vestiários para alunos e 1 balneário para a equipa de formadores, bem como instalações sanitárias de apoio. O curso de Técnico de Restaurante/Bar usufruirá do Laboratório de Restauração Móvel e do Laboratório de Restaurante/Bar que é um espaço existente com 120 m2, que vai ser requalificado e apetrechado com o equipamento que se propõe. No âmbito do curso de Técnico de Produção Agropecuária serão remodelados 2 espaços, 1 Laboratório de Variedades Regionais com 60 m2 e 1 Laboratório do Vinho e da Vinha com 60m2. Para o curso de Técnico de Soldadura será ainda requalificado e re-apetrechado com equipamento novo um Laboratório de Robótica & Soldadura com 320 m2.

Beneficiaries

Within the scope of the Recovery and Resilience Plan, two types of beneficiaries are responsible for carrying out the projects and using the funding provided. Due to their similar role, the reference to these two types of beneficiaries has been simplified and unified under the term "Beneficiary".
The two types are::
  • Direct Beneficiaries are those whose funding and projects to implement are part of the Recovery and Resilience Plan that has been negotiated and approved by the European Union;
  • Final Beneficiaries are those whose funding and projects to implement are approved following a selection process through Calls for Applications.

Call for applications

As part of the Call for Applications, submissions are requested to select the projects and final beneficiaries to whom funding will be awarded. Specific selection criteria are defined for each call, which must be reflected in the applications submitted and assessed.

The project is appraised on the basis of its compliance with the selection criteria laid down in the calls for applications, and a final score may be awarded, where applicable.

Final evaluation score

69,4
Important note

The components for calculating the assessment score can be found in the selection criteria document mentioned below.

Selection criteria

The funding selection criteria to which this project and its final beneficiary were subject and its score can be found in detail on the Recuperar Portugal platform.

Beneficiaries

Intermediate beneficiaries

Beneficiaries

Procurement

Beneficiaries representing public entities implement their project by signing one or more contracts with suppliers for goods or services through public procurement procedures.

To ensure and provide the utmost transparency in all these contracts, a list of the contracts that were signed under this project is available here, along with the information available on the Base.Gov platform. Please note that, according to the legislation in force at the time the contract was signed, some exceptions do not require the publication of the contracts signed on this platform, and, therefore, no information is available in such cases.

Geographic distribution

1,6 million €

Total amount of the project

Where was the money spent

By county

1 county financed .

  • Moita 1,6 million € ,
Source AD&C, EMRP
16.05.2024