Information portal on various topics of management of public resources of the Portuguese State

Project sheet

Name

AGAN Alimenta - Centro Tecnológico Industrial em Cozinha/Pastelaria e Restaurante/Bar

Total project amount

1,62 million €

Amount paid

486,06 thousand €

Non-refundable funding

1,62 million €

Loan funding

0 €

Start date

02.01.2024

Expected end date

30.12.2025

Dimension

Resilience

Component

Qualifications and Skills

Investment

Modernising education and vocational training services and establishments

Operation code

01/C06-i01.01/2022.P4186

Summary

Na planificação deste projeto foi feita uma análise global no sentido de se identificarem problemas a colmatar e as melhores soluções para responder aos mesmos, com a criação do CTE Industrial. Posteriormente, desenhou-se a planificação das diferentes intervenções, incidindo em três vertentes: apetrechamento e requalificação de espaços e oficinas, diretamente relacionados com a prática educativa e formativa do CTE; aquisição de equipamentos destinados à prática educativa e formativa do CTE; e modernização da infraestrutura tecnológica, diretamente relacionada com a instalação e funcionamento dos equipamentos destinados à prática educativa e formativa do CTE. Na intervenção nos 6 diferentes espaços previstos para o desenvolvimento do CTE, pretende-se criar locais dinâmicos/orgânicos, que não condicionem as diversas práticas a desenvolver nos mesmos e garantindo-se condições de segurança nos mesmos. O apetrechamento destes locais está previsto com a aquisição de equipamento de índole industrial, conferindo às 4 oficinas o carácter profissional imposto pelas exigências dos cursos profissionais abrangidos e potenciando a criatividade e inovação de técnicas e práticas, simulando-se diferentes espaços de prática profissional. Para o Curso de Restauração/Bar, a modernização e equipamento da oficina 2 bem como da oficina exterior confere a existência de dois espaços distintos fundamentais para a promoção de prática formativa diferenciada e prática simulada com eventos desenhados para públicos e ações diversas, em conjugação com os vários parceiros, dos quais os protocolos apresentados nesta candidatura são alguns exemplos. No Curso de Cozinha/Pastelaria as 2 oficinas de cozinha, uma mais direcionada para a pastelaria e outra para a cozinha, cria também espaços diferenciados e especializados, potenciando a criatividade e a inovação sem barreiras estruturais e de equipamento, podendo potenciar o cruzamento e a fusão das culturas, países, tradições gastronómicas dos diferentes alunos, com os conhecimentos adquiridos nas atividades educativas e formativas. Por último, com a modernização da infraestrutura tecnológica, equipando 2 salas para apoio à conceção das Provas de Aptidão Pedagógica e a todas as restantes atividades letivas associadas às diferentes componentes de formação e dotando, também, as 4 oficinas com equipamento digital, pretende-se ligar os diversos pólos e componentes de formação, criando uma resposta formativa unificada e em rede, potenciando a aplicação de conhecimentos adquiridos nas diferentes áreas e o desenvolvimento de diversas competências.

Beneficiaries

Within the scope of the Recovery and Resilience Plan, two types of beneficiaries are responsible for carrying out the projects and using the funding provided. Due to their similar role, the reference to these two types of beneficiaries has been simplified and unified under the term "Beneficiary".
The two types are::
  • Direct Beneficiaries are those whose funding and projects to implement are part of the Recovery and Resilience Plan that has been negotiated and approved by the European Union;
  • Final Beneficiaries are those whose funding and projects to implement are approved following a selection process through Calls for Applications.

Call for applications

As part of the Call for Applications, submissions are requested to select the projects and final beneficiaries to whom funding will be awarded. Specific selection criteria are defined for each call, which must be reflected in the applications submitted and assessed.

The project is appraised on the basis of its compliance with the selection criteria laid down in the calls for applications, and a final score may be awarded, where applicable.

Final evaluation score

76,1
Important note

The components for calculating the assessment score can be found in the selection criteria document mentioned below.

Selection criteria

The funding selection criteria to which this project and its final beneficiary were subject and its score can be found in detail on the Recuperar Portugal platform.

Beneficiaries

Intermediate beneficiaries

Beneficiaries

Procurement

Beneficiaries representing public entities implement their project by signing one or more contracts with suppliers for goods or services through public procurement procedures.

To ensure and provide the utmost transparency in all these contracts, a list of the contracts that were signed under this project is available here, along with the information available on the Base.Gov platform. Please note that, according to the legislation in force at the time the contract was signed, some exceptions do not require the publication of the contracts signed on this platform, and, therefore, no information is available in such cases.

Geographic distribution

1,62 million €

Total amount of the project

Percentage of the amount already paid for implementing projects

, 30 %,

Where was the money spent

By county

1 county financed .

  • Amadora 1,62 million € ,
Source EMRP
19.12.2024